21 Disember 2012

Tulisan Lama Tentang Bolo


Angan-angan Piala Dunia

Saya yakin yang satu hari nanti Malaysia akan layak ke pusingan akhir Piala Dunia. Memang saya yakin benar. Cuma yang saya kurang yakin, entah masih hidup ke tidak saya ketika itu. Kalau hidup pun, entah pula mata dah kena katarak lalu tak dapat nak menengok bola lagi.

Sebab itulah hal-ehwal tentang Malaysia ke Piala Dunia ini, lebih baik saya berangan-angan sendiri saja. Tak payah Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) tolong pasangkan angan-angan untuk saya. Tak perlu media itu ini buka cerita angan-angan itu ini untuk saya. Dan tak perlu pemain kebangsaan kita dengan yakinnya berangan dalam TV, "Kami akan membuat yang terbaik..." sebelum panjat kapal terbang pergi bertarung di perantauan. Bila masuk padang, yang celaka itulah yang terbaiknya. Sasaran 2018, 2022, 2026 itu pun semua angan-angan badan bola sepak yang ahlinya langsung tidak ahli perihal bola sepak.

Kalau mengikut angan-angan saya sendiri, Malaysia ini boleh awal pergi ke Piala Dunia. Tapi ceritanya begini.

Pada satu hari biasa biasa di mana yang tua sibuk beribadat di rumah mahu masuk syurga, yang separuh tua sibuk di pejabat mahu bayar bil, yang muda tak habis-habis berasmara kerana belum dapat dan yang kanak-kanak semakin obes di hadapan TV dan komputer, muncul satu susuk yang tidak asing lagi di kaca TV. Dengan kepala bersongkok, Sultan Bola ingin membuat satu pengumuman yang penting lagi mendebarkan.

"Beta dengan ini mengisytiharkan Harimau Malaya dilupuskan dan semua liga bola sepak tempatan dibubar dan dihentikan serta-merta. Semua pemain bola sepak boleh balik kampung tanam jagung," titah Sultan Bola.

Maka terhenti terus pekerjaan seluruh rakyat Malaysia. Semuanya hairan berkerut-kerut kening tertanya-tanya. Semuanya melopong tak tentu hala. Belum dan 5 minit, semuanya sambung kerja seperti biasa. Yang beribadat - sambung bersila, yang bekerja - sambung menjenguk Facebook, yang berasmara - sambung membelek teman masing-masing dan yang kanak-kanak sambung baring sambil mengunyah.

Pemain-pemain bola sepak yang buat-buat terkejut pula, bagai lembu pulanglah mereka ke kampung halaman masing-masing. Yang mendengar cakap pergilah dia menanam jagung. Yang pandai bercakap mulalah dia cuba-cuba menjual insurans. Dan yang banyak cakap, terus sibuk dia berpersatuan menuntut pampasan itu dan ini akibat tak pernah menyimpan. 

Dalam pada bekas-bekas pemain bola sepak nasibnya tak ketahuan dan rakyat Malaysia sibuk menonton orang Itali, Inggeris, Jerman, Sepanyol, Indonesia dan Brazil bermain bola, muncul pula dua pemuda yang ada semangat dan ada wawasan. Kedua-duanya dari Kuala Lipis, Pahang dan kedua-duanya baru balik dari menuntut jauh di luar negeri. Salah seorang pandai ekonomi dan lagi seorang mungkin cerdik hal pemasaran. Namun berkat banyak membaca, pandailah mereka sikit-sikit tentang hal kejuruteraan, teknologi, politik, pertanian, pentadbiran dan sains.

Kedua-dua pemuda itu ada satu cita-cita besar iaitu mahu menubuhkan kelab bola sepak profesional. Maka berbekalkan geran tanah pusaka berekar-ekar luasnya, datanglah mereka berdua berjumpa pengurus bank sana dan sini mahu meminjam duit. Walaupun rata-rata pengurus bank ketawa mendengar permohonan mereka, namun akhirnya dapatlah juga mereka sejumlah wang yang diperlukan. Kemudian dengan wang itu mereka pun membina stadium bola sepak berkapasiti 500 tempat duduk 2000 tempat berdiri lengkap dengan kemudahan padang latihan, gimnasium, dewan makan, asrama, restoran dan mungkin kolam ikan patin. Selesai pembinaan stadium itu lalu tertubuhlah Kelab Bola Sepak Torpedo Lipis dengan logo torpedo warna merah, hitam dan putih.

Untuk menjana pendapatan semula, restoran di stadium dibuka dua pemuda itu dengan hebatnya seperti kedai mamak dengan dipasangkan sekali layar besar untuk pengunjung makan dan minum sambil menonton siaran bola langsung dari seberang laut. Kemudian kolam ikan patin turut diusahakan secara komersial dan ikan-ikan patin dipasarkan ke Kuala Lumpur. Dalam masa yang sama, kedua-dua pemuda itu ligat mencari kumpulan pelatih pertama untuk kelab bola sepak mereka. Disebabkan mereka pandai, tidaklah mereka cari pemain yang sudah remaja dan babil atau bekas-bekas pemain liga tempatan yang melahu tiada kerja. Sebaliknya mereka masuk ke kampung-kampung dan ke sekolah-sekolah mencari kanak-kanak berusia 8-9 tahun hatta anak-anak orang asal sekalipun.

Tidak cukup dengan kanak-kanak usia 8-9 tahun yang mereka temui, mereka buka pula ujian pemilihan untuk kanak-kanak dalam lingkungan umur tersebut di peringkat daerah. Akhirnya terkumpul jua 30 orang kanak-kanak berusia delapan hingga sembilan tahun yang mempunyai bakat dan potensi di dalam bola sepak. Dengan syarat dan kebenaran dipersetujui oleh pihak kelab dan ibu bapa, kanak-kanak itu pun menetaplah di asrama Torpedo Lipis FC dengan harapan dapat menjadi seorang Cristiano Ronaldo. Pihak Torpedo Lipis menggalas tanggungjawab dalam hal pemakanan, kebajikan, pengangkutan pembelajaran, peralatan dan sebagainya.

Nak dijadikan cerita (nak dijadikan angan-angan yang lebih ‘power’), sementara itu bekas-bekas pemain bola sepak tempatan yang giat berpersatuan menuntut pampasan itu ini akhirnya diberi pekerjaan yang cerah masa hadapan di dalam kerajaan. Kerajaan dengan berbesar hatinya melantik mereka menjadi jurulatih bola sepak sekolah gred 17. Gembira bukan kepalang bekas-bekas pemain itu bila mendapat khabar begitu.

Bagaimana dengan Torpedo Lipis? Siapa yang akan melatih mereka? Dua pemuda itu tidak mengabaikan kepakaran jurulatih tempatan yang juga melahu tiada kerja. Dengan menawarkan skim gaji menarik, seorang dua bekas jurulatih dan pemain kebangsaan dibawa masuk ke Torpedo Lipis FC sebagai jurulatih kanak-kanak yang telah dikumpulkan khusus untuk melatih dan mengilap kemahiran asas mereka dan kecergasan. Setelah itu berlatihlah kanak-kanak itu dengan bersungguh-sungguh setiap pagi, kemudian dihantar dengan bas ke sekolah dan petangnya berlatih semua hingga ke maghrib.

Setelah umur kanak-kanak itu tadi mencapai umur 10 tahun, maka lengkaplah ilmu di dada mereka dengan teknik asas menahan bola, mendada, menanduk, menendang, melencongkan, menggelecek, menangkap bola, menghantar, merampas bola dan macam-macam lagi termasuk bab teori. Tiada yang tertinggal. Semuanya dilatih dengan penuh berdisiplin kerana bukan senang mahu cari duit dilaburkan untuk mereka.

Dua pemuda yang membuka Torpedo Lipis itu makin optimis dan yakin dengan apa yang mereka lakukan. Kewangan kelab dijana lagi dengan mewujudkan ladang ternakan kambing, burung unta dan perniagaan-perniagaan yang menguntungkan. Semuanya semata-mata ingin mendapatkan pula jurulatih-jurulatih yang lebih khusus di dalam soal kecergasan, taktikal, serangan, pertahanan malah ahli fisioterapi.

Dengan pasukan muda yang terlatih lengkap dengan peralatan seperti kasut, stoking, shin pad, dan jersi mereka mula dibawa menentang pasukan-pasukan lain. Dengan pasukan mana? Mereka berlawan dengan pasukan-pasukan sekolah sekitar daerah yang dilatih jurulatih bola sepak kerajaan tadi. Perlawanan dilakukan dengan formaliti sebenar dalam bilangan yang kerap. Kadang-kadang seminggu hampir 3 kali mereka bermain. Semuanya adalah pendedahan untuk menghasilkan pemain profesional yang arif setiap inci permukaan padang.

Kegiatan Torpedo Lipis FC ini secara tidak langsung mula diberi perhatian oleh beberapa pihak khususnya belia-belia di daerah bersebelahan. Budak-budak muda di Jerantut rasa tercabar. Lalu mereka bersepakat mengumpul geran tanah pusaka dan membuat pinjaman bank seterusnya membina stadium dan menubuhkan kelab bola sepak Jerantut Hotspur. Di Raub juga turut sama ceritanya. Pemuda di sana pun tidak mahu ketinggalan dan turut melakukan perkara yang sama dengan modul Torpedo Lipis FC. Akhirnya mereka menubuhkan kelab bola sepak Galataraub FC. Perkara ini kemudian dengan pantas merebak sehingga ke seluruh pelusuk negeri. Akhirnya pelbagai kelab di setiap daerah muncul bagai cendawan seperti Temerloh Rovers, Kuantan United, Atletico Bentong, Real Maran, Mentakab City, Pekan Galaxy, Bera Rangers, Sporting Cameron dan Jengka Wanderers.

Perkembangan ini memberi satu persaingan yang lebih sihat dan mencabar kepada dua pemuda yang mengasaskan Torpedo Lipis FC. Dengan kemudahan bas kelab, keluarlah mereka sepasukan untuk mengadakan perlawanan demi perlawanan dengan kelab-kelab bola sepak di daerah lain. Dengan ini secara tidak langsung terjadinya liga tidak rasmi bagi kanak-kanak berusia lingkungan 10-11 tahun di seluruh negeri Pahang. Yang lebih menarik, di antara kelab-kelab itu terjadinya perseteruan yang hebat sehingga sanggup melabur untuk mendapatkan khidmat jurulatih lebih berkualiti dan menghantar ‘scout’ merata negeri malah hingga ke negara jiran untuk mendapatkan pemain handalan. Bagi melakukan itu semua pemilik kelab meningkatkan lagi tahap kewangan kelab masing-masing dengan membuka perniagaan pasaraya, membuka ladang, menanam serai, membuat projek perumahan, mengambil tender-tender kerajaan dan sebagainya.

Hal ini kemudiannya membuka mata persatuan bola sepak negeri. Akhirnya ofis persatuan bola sepak negeri yang sudah bersawang kembali beroperasi dengan menganjurkan liga negeri secara rasmi.

6 tahun kemudian, hampir seluruh daerah di seluruh negara sudah mempunyai kelab bola sepak masing-masing seperti Barcelumut, Lokomotif Kangar, Melaka Town dan Borussia Tawau. Perkembangan semakin lama semakin pesat sehingga wujud kembali liga bola sepak kebangsaan yang dimulakan dengan perlawanan klasifikasi untuk semua kelab bagi menentukan divisyen. Akhirnya sebuah liga divisyen 1 dan 2 dengan 20 pasukan di setiap divisyen dilancarkan. Sebuah liga yang dimainkan oleh remaja berumur purata 16 tahun. Dan secara automatik pasukan Harimau Malaya kembali beraksi di arena antarabangsa selepas menyepi hampir 8 tahun.

***

Kembali ke Torpedo Lipis FC, 30 orang pemain kumpulan pertama mereka sudah genap berusia 16 tahun. Saat ini adalah saat yang mendebarkan bagi mereka. Pada usia ini mereka semestinya mempunyai segala ciri-ciri khususnya fizikal seorang pemain bola sepak sebenar dan memiliki gaya permainan masing-masing. Bagi pemain yang benar-benar mencapai tahap yang sepatutnya, mereka ditawarkan kontrak profesional dan kekal di Torpedo Lipis FC. Mereka yang gagal mungkin bersara, menyambung pelajaran atau berkelana mencuba nasib di kelab-kelab lain. Pada ketika itu muncul remaja bernama Baharom Bahari mengetuai senarai pemain yang ditawarkan kontrak profesional. Dialah kapten Torpedo Lipis FC sejak berusia 9 tahun.

Berdasarkan statistik, Baharom Bahari bermain 30 perlawanan kompetitif setiap tahun sejak berusia 10 tahun. Rekod jaringannya pula adalah purata 16 gol setiap tahun sebagai seorang pemain tengah menyerang. Kini di liga kebangsaan divisyen 1 edisi pertama, Baharom Bahari berjaya membawa Torpedo Lipis FC menjadi juara liga.

Di peringkat antarabangsa, termasuk Baharom Bahari seramai 6 orang pemain Torpedo Lipis FC disenaraikan di dalam skuad kebangsaan bagi pertandingan peringkat Asia Tenggara dan Asia. Rata-rata pemain kebangsaan ketika itu berusia 16 dan 17 tahun.

Mengikut rekod angan-angan saya yang mula menjelma selepas perlawanan kelayakan Piala Asia 2011 di mana Malaysia dibelasah 5-0 oleh UAE pada 21 Januari 2009, Baharom Bahari pada tahun 2011 ini berusia 12 tahun. Baharom Bahari genap berusia 16 tahun pada tahun 2015 dan pada tahun tersebut dia bersama-sama skuad kebangsaan bermain di kelayakan Olimpik 2016. Pada tahun berikutnya, Malaysia mula kembali bermain di pusingan kelayakan Piala Dunia 2018 namun gagal layak lagi sekali.

Pada tahun 2017, Baharom Bahari genap berusia 18 tahun dan mendapat tawaran dari kelab Australia dan bermain di Liga Australia selama 2 musim. Torpedo Lipis FC menjadi kelab terkaya di Malaysia dengan stadium bola sepak berkapasiti 15,000 tempat duduk apabila beberapa orang pemainnya dipancing beberapa kelab Asia selepas bermain di separuh akhir Piala AFC 2016. Dalam masa yang sama mereka masih mengekalkan akademi bola sepak mereka untuk pembangunan jangka masa panjang.

Pada tahun 2019 iaitu selepas 2 musim bermain di Liga Australia, Baharom Bahari yang ketika itu berusia 20 tahun ke Napoli dengan reputasi sebagai pemain terbaik Liga Australia dan menerima pencalonan Pemain Terbaik Asia 2019. Bermain di Serie A, beliau cemerlang sehingga membantu Napoli ke Liga Juara Juara Eropah musim berikutnya.

Dipendekkan cerita, Malaysia yang sudah mempunyai liga kompetitif setaraf liga Jepun, Korea dan Australia beraksi di pusingan akhir Piala Dunia pada tahun 2022. Nasib yang kurang baik ditambah kurang pengalaman, mereka terkandas di peringkat kumpulan. Namun begitu akhirnya empat tahun berikutnya, Baharom Bahari yang berusia 27 tahun berjaya memimpin generasi emas Malaysia hingga ke peringkat separuh akhir Piala Dunia 2026.

Begitulah serba ringkasnya kisah angan-angan saya selama ini ketika duduk mengelamun di kedai-kedai mamak sambil menghirup teh tarik. Andai sesiapa mengatakan angan-angan saya itu gila atau tidak masuk akal, maka lebih tidak masuk akal dan gilalah angan-angan FAM, media dan sesiapa sahaja rakyat Malaysia yang mahu layak ke Piala Dunia 2018, 2022 hatta 2102 sekalipun dalam keadaan liga domestik yang hancur lebur dan ranking negara kita sekarang.


(Karangan ini pernah tersiar di dalam buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia.)

10 ulasan:

mirul berkata...

sebenarnye koi sendiri pun tak paham kenapa takde pemimpin pemimpin FAM,menteri menteri bijak pandai,ahli falsafah,pengkritik sukan profesional,malah ultras kepala bana sendiri yang membaca dan mengambil ikhtibar dari cerita aok ni walaupun hanyalah cerita rekaan.

padahal angan angan aok ni la realiti yang berlaku pada bolasepak negara negara lain selain Malaysia.

Syazwan Che Deraman berkata...

bagus bro.
orang orang FAM pentingkan duit semuanya.
dorang bukan ada otak bola.

aslina majid berkata...

Style la. Berpeluh jugak membacanya...

Tanpa Nama berkata...

Sebelum suruh org lain buat kita kena buat dulu. Br org percaya. Haha. Dok gitu.

Tanpa Nama berkata...

gua musykil sampai sekarang cerita pasal baharom bahari ni tak pernah ada ending

syidiblack berkata...

Dasat gile. Angan-angan terbaik. Jalan cerita yang relevan dan sesuai untuk semua golongan masyarakat.

Hahaha..kawe dah macam baca komik, guling-guling gelak. Mu memang pandai.

Lepas ni, buku kan, masuk kategori dongeng rakyat, kalau layout kat kedai buku sekali dengan Kisah 1001 malam, Mat Jenin, Si Luncai, Sang Kelembai.

Tanpa Nama berkata...

Klo aku buat thesis PhD ni mesti ok... layan angan2 gila aok!

emanuel_zach berkata...

Best la...suka ngn nama kelab2

Tanpa Nama berkata...

gua tak tahu samada syidiblack memuji atau menganjing.

raw86 berkata...

Buah pikiran y ditong sampahkn....oleh sesetengah pehak $ eyebola