28 September 2012

Maskara 29 September 2012



Maskara kembali lagi besok malam di Rumah PENA. Tak sabarnyeee, tak sabarnyeee.

Harus diingat, acara Maskara ini adalah peluang terakhir anda untuk mendapatkan buku Orang Hodoh Cantik terbitan Neon Terbit. Sekian, begitulah makluman saya.

25 September 2012

Riang Ria Hari Jadi


























21 September 2012

Besok dan Lusa


Pada hari besok dan lusa bersamaan 22 dan 23 September 2012, aku akan berada di Annexe Gallery, Central Market bagi menjual beberapa judul buku yang penting di dalam pembinaan bangsa. Begitulah ceritanya di sebalik gambar di atas.

Tiga buku berkebolehan 2012

19 September 2012

Simposium Selatan

Tempoh hari sebaik selesai menghadiri JB Writers Readers Festival mewakili Neon Terbit, aku berkesempatan bersimposium bersama punk punk selatan di dalam dingin embun. Pertemuan itu banyak membincangkan tentang scene penerbitan buku khususnya pendirian Neon Terbit selain masalah scene basikal kehilangan arah dan teh sudu tegak di Johor Bahru.

"Dulu masa gua hendel Broken Noise, masalahnya pun sama," ujar ketua punk selatan sebelum menghirup teh tarik standard.

Sambil sambil jeling betis makwe melintas, aku dan Mat Tiara memasang perhatian.

"Diorang sibuk nak rilis dengan gua. Bila gua tanya mana demo lu orang, mana demo... diorang geleng."

Aku dan Mat Tiara angguk setuju.



(Nota: Gua macam terharu tengok punk selatan banyak pakai baju Arsenal itu hari.)

Kutu Harapan Negara


Kutu-kutu bersama buku-buku mereka yang berupaya membina bangsa.

14 September 2012

Orang Hodoh Cantik


Ini buku terkini terbitan Neon Terbit. Buku genre romen ini dicetak sebanyak 100 naskah sahaja. Ia tidak dijual secara online dan hanya boleh didapatkan di acara-acara berikut sahaja.

1. JB Writers Readers Festival, Bukit Timbalan, Johor Bahru (16 September 2012)
2. Art For Grabs, Annexe Central Market (22 & 23 September 2012)
3. Maskara, Rumah PENA (29 September 2012)

Begitulah ceritanya.

11 September 2012

JB Writers Readers Festival



Tentatif (Penerbit & Penulis Di Atas Pentas)

9.00am - Komik-M

10.00am - Sesi Rasmi & Promo Terbuka untuk mana-mana penerbit buku.

11.00am - Sang Freud Press & Selut Press
1) Promosi Buku “Rahsia Dua Pria” Oleh Adiwafi & Mosyuki Borhan
2) Promosi Buku “Sepuluh Ribu” – Antologi Cerpen
3) Promosi Buku & Lagu “Langit Vanilla” Oleh Wani Ardy

12.00pm - Sindiket Soljah, Studio Anai-Anai & Neon Terbit
1) Promosi Buku “Rahsia Victoria” Oleh Bart Ahmad
2) Promosi Buku “Mat Tiara” Oleh Mat Tiara
3) Promosi Buku “Gasak” – Antologi Cerpen Aksi
4) Promosi Buku “Orang Hodoh Cantik” Oleh Stam Mustapha

1.00pm - Rehat

2.00pm - Dr. Tina Abdullah On Reading/Taking Flight By Richard Chua (Singapore)
& Lawrence Wong (Johor)

3.00pm - Lejen Press , Buku Fixi & Rabak Lit
1) Promosi Buku “Ketakutan” – Antologi Cerpen Seram
2) Promosi Buku “Kolonial Mimpi” Oleh Sahidzan
3) Promosi Buku “Lelaki Eksistensial” Oleh Nami Cob Nobbler
4) Promosi Buku “Timid” Oleh A.B.Hashim
5) Promosi Buku “Aku Rindu 90’s” Oleh Wan Shafiq

4.00pm - Merpati Jingga
1) Promosi Buku “Limelight” Oleh Faizal Hussein
2) Promosi Buku “Memoir Bukan Memoir” Oleh Pekin Ibrahim
3) Promosi Buku “Cerpen Twitter” Oleh Ajami Hashim dan dilancarkan
oleh Faizal Hussein

6.00pm - Rehat

9.00pm - MASKARA SHORTIES JOHOR BAHRU.
Tayangan Filem Pendek. Kurator Oleh Sindiket Soljah.
1. Impian Si Mamat – Zul Salleh (16 Minit)
2. The Criminal – Ahmad Zulhilmi Sobri (10 Minit)
3. Platform 1932 – Nawwar Syahirah (20 Minit)
4. Lost Sole – Sanif Olek (18 Minit)
5. Brick Go (T&D) Me – Gogularaajan Rajendran
6. Pemburu Buaya Darat – Tok Rimau (10 Minit)
7. Eskep – Fasyali Fadzly (10 Minit)
8. Meltdown In Tibet – Michael Buckley (12 Minit)
9. Tikam – Razaisyam Rashid (9 Minit)
10. Dengar – Muhamad Zaki Zainal (12 Minit)
11. Ikan Langka – Basil Mironer (11 Minit)
12. Hangus – Dean Sham (14 Minit)
13. Bumbung Aku Lantai Orang – Dean Sham (30 Minit)
14. Kerajaan Laut – Dean Sham (15 Minit)


Aktiviti Lain:

1) Jualan Buku, Majalah Dan Bahan Bacaan
1. Sindiket Soljah
2. Studio Anai-Anai
3. Neon Terbit
4. Komik M
5. Dewan Bahasa & Pustaka
6. Sang Freud Press
7. Selut Press
8. Taking Flight
9. Lejen Press
10. Merpati Jingga
11. Terfaktab
12. True Soul Entertainment
13. Rabak-Lit
14. Buku Fixi
15. Jargon Books
16. Liga Pembikin Zine
i. Freecabi Oleh Fikrikacak - Ghe Moqbook (Moque Press)
ii. LOL Oleh Fikrikacak - Ghe Moqbook (Moque Press)
iii. Furota Oleh Fikrikacak - Ghe Moqbook (Moque Press)
iv. Musafir Jiwa Oleh Arina Amin - Ghe Moqbook (Moque Press)
v. Sky Juice Oleh Lara Nur - Ghe Moqbook (Moque Press)
vi. Skandal Oleh Timmy Fahmi – Ghe Moqbook
vii. Tentang Oleh Gadis Jahat
viii. Manusiasi
ix. Sayapatah
17. Stickybox (T-Shirt Rasmi Acara)
18. Jemari Seni
19. Diqin

2) Aktiviti Bersama Pembaca Terfaktab
1. Jualan T-Shirt – 2012
2. Merchandise
3. Aktiviti